Paříž, to není jen hlavní město zamilovaných, ale také jedno z hlavních světových měst skvělé gastronomie. Ostatně, říká se, že láska prochází žaludkem. A každý, kdo Paříž poznal osobně, ať již gurmet či zamilovaný (nebo zamilovaný gurmet) vám potvrdí, že hlavní město Francie nabízí oběma těmto skupinám zážitků měrou vrchovatou.
Možná vás překvapí, že Velká francouzská revoluce nepoložila jen základy občanské společnosti ve Francii, ale řečeno moderní terminologií, přispěla také k rozšíření nabídky služeb v oblasti pohostinství a restaurací. Po revoluci totiž obživu hledalo nemálo kuchařů, kteří dříve vařili ve šlechtických rodinách. Kuchaře již navíc neomezovala nejrůznější nařízení spojená s cechovními právy a ti si proto začali otevírat vlastní restaurace. S postupem času a rozvíjející se dopravní sítí pak do Paříže stále více proudili obyvatelé z dalších regionů Francie, kteří sem přinášeli pestrou směsici kulinářských tradic ze svojí domoviny. Míšení vlivů alsaské, provensálské, burgundské, bretaňské ale i dalších nejen francouzských kuchyní tak položilo základ dnešní rozmanitosti nabídky pařížských restaurací.
Paříž si musíte vychutnat plnými doušky. Projděte se po bulváru Saint-Michel, prohlédněte si město z Eiffelovy věže, obdivujte Monu Lisu a další skvostné památky v Louvru, zajděte na Montmartre se slavnou Sacré-Cœur, nasávejte atmosféru Paříže na Champs-Elysées. Ale přitom všem by byl hřích zapomínat také na chuťové buňky. Na rychlou svačinku můžete zaskočit do jednoho z mnoha bister, pravou francouzskou kuchyni si ale vychutnejte v některé z pařížských restaurací.
Mimořádný kulinářský zážitek spojený s vyhlídkovou plavbou Paříží si můžete dopřát, když nastoupíte na některou z lodí flotily Bateaux parisiens (Pařížské lodě). Zvolit můžete jak denní, tak podvečerní vyjížďku. Pokud budete ochotni sáhnout poněkud hlouběji do kapsy, můžete si loď pronajmout jen pro sebe. Jen si představte, taková svatba na hladině Seiny… V každém případě se o vás na lodi bude starat příjemný personál, který vás bude zahrnovat labužnickými delikatesami, které budete zapíjet mimořádně dobrým francouzským vínem. Na výběr je vždy několik menu a pro děti do 11 let věku jsou připravené porce za poloviční ceny.
Pokud chcete navštívit některou z vyhlášených restaurací, nezapomeňte na rezervaci předem. Do běžných restaurací můžete samozřejmě vyrazit i bez rezervace. Francouzi do restaurací většinou zamíří o něco později, než je zvykem u nás. Takže pokud přijdete před dvacátou hodinou, budete mít mnohem větší šanci získat místo.
Nyní ale již pár tipů na pařížské restaurace, které stojí za to navštívit. Pokud jste ochotni dát za jídlo kolem 200 Eur, zajděte do restaurace hotelu Le Meurice. Najdete ji v samém srdci Paříže, na 228 rue de Rivoli. Čekat tam na vás bude mozaiková podlaha, křišťálové lustry, těžké damaškové závěsy na oknech a skutečně výtečná kuchyně zdejšího šéfkuchaře. A pánové pozor, na večeři je u mužů vyžadované sako.
V šestém městském obvodu, ve čtvrti pojmenované po opatství Saint Germain des Prés, se nachází zastrčená restaurace Huitrerie Regis specializující se na plody moře. V Paříži nenajdete lepší místo, kde si vychutnáte dokonale čerstvé ústřice z oblasti Marennes-Oléro. Krevety, škeble nebo mořské ježky tu podávají s chlebem a máslem. Na zapití si můžete vybrat některé z bílých vín z údolí Loiry. Jak je v Paříži typické, před restaurací s bílým průčelím jsou dva nebo tři stolečky, kde si vybrané pochoutky můžete vychutnat přímo na ulici. Zdejší kolorit a žoviální atmosféru dotváří také místní štamgasti, kteří zde tráví každou volnou chvilku.
Stejně jako jsou pro Prahu typické tradiční české hospůdky, má i Paříž svoje brasserie. Povětšinou se jedná o restaurační kavárny s uvolněnou atmosférou, dobrým vínem a kvalitní domácí kuchyní. Většina brasserií je dnes bohužel v rukách nejrůznějších nadnárodních stravovacích řetězců, o to více si ale užijete návštěvu nefalšované francouzské brasserie Le Stella. Nachází se na 133 Avenue Victor Hugo a svůj žaludek zde můžete poškádlit klasicky francouzskými jídly – cibulovou polévkou, šneky nebo třeba pečeným jehněčím.
Ve čtvrti Belleville na adrese 41 Boulevard Saint-Marcel najdete bistro Le Baratin. Podnik, který si nepotrpí na okázalost, ale spíše na příjemnou rodinnou atmosféru (ale s navýsost profesionální obsluhou) vám odhalí, že skvělé jídlo se nechá vařit i bez použití drahých ingrediencí, na které si potrpí šéfkuchaři v některých exkluzivních podnicích. Vyhlášené jsou především zdejší speciality z jehněčího, ryb, ale i vnitřností. Bylo by škoda zapomenout na dezert, nebo se nezakousnout do některého z francouzských sýrů, které zde jsou v nabídce. Ceny za jídlo i víno jsou přitom na velmi přijatelné úrovni.
Ve výčtu pařížských gastronomických zastávek bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Na závěr ještě musíme zmínit alespoň legendami opředenou restauraci Maxim’s na 3 Rue Royale. Pokud dáváte přednost posezení v kavárnách, měly by vaše kroky zamířit na 12 Boulevard des Capucines, kde se nachází Café de la Paix. Chybu neuděláte ani návštěvou kaváren Café de Flore, Les Deux Magots nebo La Rotonde.